Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinlikler > ‘Hz. Mevlana’da Birlik ve Beraberlik’ Konferansı

‘Hz. Mevlana’da Birlik ve Beraberlik’ Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İlham Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Hz. Mevlana’da Birlik ve Beraberlik’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa üniversite akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Hz. Mevlana’nın aramızdan ayrılışının 744. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Fikret Karapınar, Hz. Mevlana’nın yaşadığını dönemle ilgili bilgiler paylaşarak, “İslam dünyasının durumu o dönemlerde çok kötüydü. Anadolu o dönem hem içeride hem de dışarıda çeşitli sorunlarla uğraşmaktaydı.” dedi.

“Popüler olan Mevlana, Batılılar tarafından bize sunulan Mevlana’dır”

Hz. Mevlana’nın ümmetin birlik ve beraberliği için eserlerinde birçok mesaj verdiğini söyleyen Prof. Dr. Karapınar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün herkesin bir Mevlanası var ve popüler olan Mevlana aslında Batılılar tarafından bize sunulan Mevlana’dır. Biz birtakım araştırmalar yapmazsak onların çizdikleri profili öğrenmek zorunda kalıyoruz. Piyasada Mevlana’ya ait diye dolaşan sözlerin hiçbirisi ona ait değildir. Sadece bu sözleri işaret etmiştir. Âlimlerimize yeterince sahip çıkmadığımız için Batılılar tarafından bu isimler bizlere pazarlandı. Bu anlamda ilmi araştırmalar yapıp daha dikkatli olmamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Karapınar, Hz. Mevlana’nın 37 yaşından sonra bugünkü profilini kazandığını belirterek, bu yaşa kadar Şam ve Halep’te İslami İlimler ile ilgili ilmi alt yapısını oluşturduğunu ve sonunda Konya’ya döndüğünü söyledi. Prof. Dr. Karapınar konuşmasına şöyle devam etti: “Hz. Mevlana’nın ilmi derinliği günümüzde tam anlamıyla ortaya çıkarılamıyor. Oysaki Hz. Mevlana felsefecilere göre filozoftur, edebiyatçılara göre ediptir, İslam ilimleri açısından bakıldığında ise bir İslam âlimidir. Mevlana bütün yönleriyle bir âlim profili çizmektedir.  Hem nesir yazıp hem de bu nesiri nazımın içine yedirmek çok zor bir iştir. Bu açıdan bakıldığında bile yaptığı iş takdire şayandır. Aşk şiirleri yazmak kolaydır fakat bu ilmi verileri şiir üslubu içine yerleştirmek çok zordur. Hz. Mevlana bu anlamda en zoru başaran isimlerdendir.”

Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.

 

Bir Cevap Yazın

Top