Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinlikler > Uluslararası Biruni Sempozyumu Gerçekleştirildi

Uluslararası Biruni Sempozyumu Gerçekleştirildi

Biruni Üniversitesinde  27-28 Ekim 2017 tarihleri arasında “Uluslararası Biruni Sempozyumu ve Usturlab Çalıştayı” gerçekleştirildi. Sempozyuma, Biruni konusundaki araştırmalarıyla tanınan dünyaca ünlü bilim tarihçisi Prof. Dr. Jan P. Hogendijk ve Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa başta olmak üzere çok sayıda akademisyen katıldı.

11.yy’ın evrensel dehası olarak kabul edilen Biruni’yi anlamak ve eserlerinin bilime olan katkılarını duyurmak için düzenlenen sempozyumun 2. Gününde bin seneye yakın bir dönem boyunca en yaygın gözlem ve rasat aleti olarak kullanılan Usturlab ile ilgili çalıştay düzenlendi.

IMG 9385

 “BİRUNİ’Yİ ÖRNEK ALMALIYIZ”

Sempozyumun açılış konuşmasını Biruni Üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. Adnan Yüksel yaptı ve konuşmasında şunları kaydetti:

“Evrensel bir deha olarak kabul edilen Biruni’yi anlamak ve eserlerinin bilime olan katkısını inceleyeceğiz bu sempozyumda. Biruni’yi anlamak kolay değil. Çünkü bilime bakış açısı farklı. Çok önemli bir şahsiyet. Çalışmaya olan azmi, bilme olan tutkusunu örnek almalıyız.

Biruni, çok çalışkan bir bilim adamı.  Yaklaşık iki yılda bir, yerin enlemlerini ve boylamlarını hesaplamış. Elindeki aletlerle 1000 yıl önce dünyanın çevresini ölçerek doğru ölçüsüne oldukça yakın bir rakam buluyor, 40 bin diyor.

Newton’dan 700 sene önce, Newton’un matematiksel olarak ispatladığı “Yer çekimi” kuramı üzerine ilk fikirleri ileri sürüyor. Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğü fikrini ortaya atıyor. 100 yıl önce ışık hızı ölçülebilir mi? diye tartışıyor. Tartışmanın bilme katkı sağlayacağını düşünüyor. Bu sebeple herkesin fikrine saygı göstermeliyiz diyor. Elementlerin özgül ağılığını hesaplıyor. Eczacılık konusunda dünyada yazılan ilk kitap kendisine ait. Bu sebeple onu örnek alıp, çok düşünüp çok çalışmalıyız.”

IMG 9403

 

“BİRUNİ BÜTÜN İNSANLIĞIN İFTİHAR VESİLESİDİR”

Ardından söz alan Başbakan Baş Müşaviri Bekir Karlığa, ” Öncelikle böyle bir büyük bilim adamının ismini taşıyan üniversitede olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Biruni öyle eşsiz bir bilim adamı ki ölüm yatağında dahi yeni bilgiler edinmek azmindeydi. Biruni ölüm döşeğindeyken bir arkadaşı ziyaretine gider. Biruni, ona  yarım kalan bir matematik probleminin çözümünü sorar. Sen yaptıysan lütfen bana anlatır mısın? der. Bu sorunun cevabını öğrenmeden öteki dünyaya gitmek istemiyorum. Diye ifade eder.

Böyle müthiş bir bilim adamıdır. Bütün insanlığın ortak iftihar vesilesidir. Çünkü medeniyet kurmak çok zordur. Biruni gibi bilginler olmazsa medeniyet kuramazsınız. Bu sebeple Biruni gibi çok çalışkan bilim adamlarının yolundan devam etmek için çok çalışmalıyız. “diye belirtti.

“İSLAM DÜNYASININ EN ÖNEMLİ ALİMLERİNDEN BİRİDİR”

Sempozyumda söz alan Biruni konusundaki araştırmalarıyla tanınan dünyaca ünlü bilim tarihçisi Prof. Dr. Jan P. Hogendijk ise “ Biruni’nin hayatı hakkında çok detaylı bilgiler ne yazık ki yok. 63 yaşındayken 113 eseri vardı. Ancak 27 eseri günümüze ulaşabilmiştir. İnanılmaz bir alimdi. Eserleri arasında 300 sayfayı varan kitapları mevcuttur. Arapçayı çok iyi kullanırdı. Söylemek istediğini çok net ve açıklıkla dile getirirdi. Pek çok bilim dalları ile uğraşılması gerektiğini savunurdu. Çünkü eğer akıl tek bir bilimle uğraşırsa sıkılır derdi. Tarihle de ilgilenmiş, dinle de astronomiyle de.

Pek çok insan güneşin dünya etrafında döndüğüne inandığı dönemde, o dünyanın güneş etrafındaki hareketlerini çalışmış ve 1000 yıl önce bilimsel olarak açıklayarak astroloji bilimine katkısını sunmuştur.” Bilgisini verdi.

IMG 9401

Sempozyum, konuşmacı olarak katılan diğer akademisyenlerin sunumlarının ardından sona erdi.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/fooNLP

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/fooNLP

Bir Cevap Yazın

Top