Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Bilim, Kültür ve Sanat > Siber Güvenlik Uzmanları BAU’da Yetişecek

Siber Güvenlik Uzmanları BAU’da Yetişecek

Online sistemler için gerekli siber güvenliği sağlayabilecek uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve şirketlere güvenlik açığı konusunda danışmanlık verilmesi amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi açıldı.

Teknolojinin hızla gelişmesi ve hayatımızın her alanına girmesi, iş verimliliğimizi artırdığı ve hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, kötü niyetli kişilerin ve suç örgütlerinin faaliyet alanlarını da genişletmekte. Bilgisayar sistemlerine yapılan sızmalar, hem şahıslar hem de kurum ve şirketler için büyük maddi kayıplar doğuruyor. Ulusal güvenlik için de önemli bir tehdit oluşturan siber saldırılar nedeniyle bu alanda yetişmiş insan gücü, günümüzde hem kurumlar hem de devletler için önemli bir gereksinim haline geldi. 2020 yılında 21 milyar cihazın online olacağı, şirket çalışanlarının  yüzde 88’inin siber güvenlik konusunda bilinçsiz olduğu, 2021 yılında siber güvenlik ekonomisinin 6 trilyon dolar olacağı, siber saldırıların ülkelere maliyetinin 400 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor. 2017 Eylül ayı itibari ile veri ihlalleri ve siber saldırı listeleri üzerinde yapılan gözlemlerden elde edilen sonuçlara göre 174 milyon kaydın sızdırıldığı da raporlanmıştır.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Siber Güvenlik Merkezi’nde; bilginin korunması ve “siber güvenlik” konusunda farkındalığın artırılması, sonrasında profesyonel eğitim içeriği sunulması faaliyetleri yürütülecek. Online sistemlerde yaşanan siber tehdit ve saldırılar için alınacak önlemlerin yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) laboratuvarında oluşturulan donanım ve yazılımlarla güçlendirilmiş alt yapı sayesinde, deneyerek, dokunarak, görerek ve çıktılarını izleyerek öğrenmeye imkan sağlanacak. Sanallaştırılmış makinalarda oluşturulan bir çok eğitim senaryoları alınan eğitimin daha iyi benimsenmesi ve kalıcı olmasını sağlayacak.

Siber Güvenlik Merkezi’nin açılışında konuşan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, yaşanan bilimsel ve teknolojik çalışmalardaki hız ve gelişmelerin, toplumsal dönüşüm süreçlerini kısalttığını belirterek, lisansüstü çalışmalarla başlayan sürecin, çok kısa bir zaman diliminde anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin eğitimde kullanabilecekleri teknolojilere dönüşmesine yol açtığını söyledi. Yalçın ayrıca bu dönüşümün en önemli alanlarından birinin de “bilgi” ve “iletişim”teknolojilerinin bir arada kullanımlarından doğan “bilişim teknolojileri” olduğunu vurguladı. “Siber Güvenlik” kavramının adeta canlı bir sistem gibi, günlük hayatımızda yer aldığını vurgulayan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Siber Güvenlik Merkezi’nde, sürekli kendini yenileyen ve beşinci boyut olarak da adlandırılan siber harekât alanında eğitimler vererek, projeler yaparak, uygulamalı lisansüstü tezler üreterek Milli Güvenliğimize büyük katkılar sağlayacaklarına inandıklarını belirtti. Hem ülke olarak, hem toplum olarak, hem de birey olarak büyük bir tehditle karşı karşıya olduklarını söyleyen Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Bu tehditle başa çıkabilmemiz için siber saldırıları erken ikaz sistemleriyle belirleyebilmemiz, belirlediğimiz bu tehditleri tanımlayıp tasnif edebilmemiz, tasnif edilen tehditlerle mücadele edebilmemiz ve tüm bu işlemleri yaparken kendi sistemlerimizi de koruma altına alabilmemiz gerekmektedir” dedi.

 

Haber Kaynağı: https://goo.gl/i3bjJ4

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/smF7GK

Bir Cevap Yazın

Top