Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Akademik Dünyadan Haberler > İTÜ Öğrencilerinin ‘Yerli Uçak Tasarımlarına” 3D Yazılım Desteği

İTÜ Öğrencilerinin ‘Yerli Uçak Tasarımlarına” 3D Yazılım Desteği

stanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında 14 Nisan 2017 tarihinde imzalanan “Very-Light Aircraft – VLA” ilk yerli “çok hafif uçak” üretimi projesi tüm hızıyla devam ediyor. 

Savunma sanayi ve havacılık sektörünün öncü kuruluşlarından TAI, İTÜ, DASSAULT SYSTEMES ve CATIA “Very-Light Uçak Geliştirmesine Yönelik Bağımsız Araştırma Geliştirme Projesi” kapsamında bir araya gelerek protokol imzaladı.

İTÜ Rektörlüğünde imzalanan protokol ile Ülkemizin ilk yerli çok hafif uçak üretimi için yapılan çalışmalar kapsamında projeye dahil olan lisans öğrencilerimizin prototip uçak tasarımlarına 3D Experience Platformu tarafından ücretsiz yazılım desteği sağlanacak.

Teorik bilgilerimizi pratiğe döktük

Very-Light Uçak Geliştirmesi projesinde yer alan ve söz konusu yazılımı kullanan Uçak Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Ayhan Tiryakioğlu “Öncelikle bize bu projede yer almamıza imkân sağlayan hocalarımıza, üniversitemize ve TAI’ye çok teşekkür ederim. Bu projenin mühendislik öğrenimimize çok büyük katkısı oldu. Öncelikle üniversitede öğrendiğimiz teorik bilgilerin pratiğe nasıl işlendiğini gördük. Bir uçağın iç ve dış tüm tasarımı hakkında bilgi sahibi olduk. Özgün düşüncelerimizi tasarıma dönüştürdük. Bunu yaparken de dünyada hemen hemen tüm havacılık ve otomotiv ana sanayi tarafından bilgisayar destekli tasarım ve imalatta kullanılan 3D Experience Platformu’nu deneyimleme imkânı elde ettik. 3D Experience Platformu, süreçlerin sanal ortamda gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu da bize tasarımlarımızın uygulanabilirliği noktasında çok daha fazla seçenek sundu. Platform, endüstriyel amaçlı tüm ürünlerin tasarımı, analizi ve imalatını kolaylaştırıyor” diye konuştu.

Tasarımın farklı yönlerini keşfettik

İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi Mehmet Cihat Özer ise, projenin kendisi için çok farklı bir deneyim olduğunu söyledi. Özer, şunları belirtti: “Bu projede farklı disiplinlerle birlikte iş yapabilme ortamı bulduk. İş hayatında bizi nelerin beklediğini bu şekilde yaşayarak öğrenmiş olduk. Benim için çok farklı bir deneyimdi. Özellikle projede geçen 3 aylık süreç benim açımdan çok verimliydi. Ekipte profesyonel tasarımcılarla aynı havayı soluyarak deneyimlerinden faydalandık. Öncelikle uçakların ergonomik yapısı, tasarımları hakkında bilgi aldıktan sonra bizim yaratıcı düşünmemiz için gerekli olan her şeye sahip olduk.”

Dassault Systemes 3D Experience Platformu Kullanımı

Very-Light kategorisinde üretilecek ve Nisan 2019 tarihinde ilk uçuşunu yapacak olan uçak için tasarım çalışmaları sırasında Fransız Dassault Systemes şirketi tarafından geliştirilen 3D Experience Platformu yazılımının kullanımına ihtiyaç duyuluyor. Dassault Systemes bu proje kapsamında kullanılmak üzere 3D Experience R2017 platformu için 25 adet kullanıcı lisansını ücretsiz olarak temin ediyor. Bu organizasyon, ürün geliştirme, tasarım ve mühendislik alanlarında müşterilerine destek olan Cadem A.Ş. tarafından düzenleniyor.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/HvhMeV

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/chddDN

Bir Cevap Yazın

Top